THE FRIES HOUSE
Ketchum, Idaho


An 1,800 sq.ft. custom home with a 625 sq.ft. two car garage located near downtown Ketchum, Idaho.
The client required a master suite, his and her offices, guest accommodations and a two car garage on a very limited
and highly restrictive lot. The mission was to maximize the commanding views to the surrounding mountains, near
and far. Interior design and landscape design were integrated from the beginning and thoughtfully orchestrated by
the Architects who designed custom built-in furniture for the project and collaborated on the landscape design.
The main goal for the design was to maximize the usable area while minimizing the building footprint. The spaces are
compact, but the split-level design allows for expansive spatial qualities within and the transparency expands the
spaces outward, embodying the Japanese technique of 'engawa' to amplify the indoor/outdoor experience. The
design incorporates many locally sourced materials selected for their durability and low maintenance, daylighting
strategies, efficient radiant hydronic floor heating, energy efficient lighting, and exceeds energy code standards with
zero roof penetrations.
The design maximizes the tight and challenging lot allowing for views to Mount Baldy from the interior at all levels as
well as from the exterior balcony and terrace. The roof is warped in a hyperbolic paraboloid by virtue of a series of
straight exposed glulam beams all sloping in incremental degrees from a central axis. The roof allows for proper
drainage and appears to float with transparent glass between all glulam beams on the north and south facades letting
daylight in and celebrating the unique roof form. The material palette includes native fir, oak paneling, limestone,
local Oakley stone and patinated copper siding and roof.

Design & Construction Drawings by Jessica J. Jellison, AIA Landscape Architect: Peter Ker Walker